Bewonersvergunning Centrum (met garagesupplement)

Als bewoner van het Centrum komt u in aanmerking voor een straatvergunning eventueel met een garagesupplement. 

Naast uw vergunning kunt u een garagesupplement aanvragen waarmee u 7 dagen per week en 24 uur per dag gebruik maken van de volgende parkeergarages: Kanaalschiereiland, Karperton, Schelphoek, Singel en Vest. 

Garageabonnement
Als bewoner van de binnenstad komt u ook in aanmerking voor een bewonersabonnement voor één parkeergarage. U kunt hier meer lezen over garageabonnement.

Wonen binnen een afgesloten gebied
Als u in het afgesloten gebied woont dan is de kans aanwezig dat u zowel een parkeervergunning als een ontheffing om het afgesloten gebied in te rijden nodig heeft. Een parkeervergunning en een ontheffing moeten apart van elkaar worden aangevraagd. Lees hier meer over de ontheffing.

Binnenstad wachtlijst

Momenteel is het niet mogelijk om voor de binnenstad een bewonersvergunning aan te vragen. Het maximaal aantal uit te geven vergunningen is bereikt. Bij uw aanvraag in het E-loket kunt u aangeven of u op de wachtlijst geplaatst wilt worden. Zodra de vergunning uitgegeven kan worden, ontvangt u hierover bericht van ons. Het is helaas niet mogelijk op voorhand de duur van de periode op de wachtlijst aan te geven.

Het aanvragen van een bewonersabonnement voor één van de parkeergarages is wel mogelijk. Klik hier voor meer informatie. 

Wat zijn de voorwaarden?

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op een adres dat zich bevindt in het vergunninghoudersgebied C;
 • Maximaal één bewonersvergunning per adres;
 • Maximaal 2 kentekens op uw vergunning waartussen u kunt wisselen;
 • Het motorvoertuig is op uw naam gesteld;
 • Heeft u een lease- of bedrijfsauto dan hebben wij de volgende documenten nodig:
     - Een kopie van het tenaamstellingsgedeelte van het kentekenbewijs;
     - Een kopie van het leasecontract waarin u wordt genoemd of een houdersverklaring waarmee de kentekenhouder (het bedrijf of de leasemaatschappij) verklaart dat het voertuig exclusief aan u beschikbaar is gesteld.

Heeft u een camper? Wanneer uw camper onder de grote voertuigen valt (een lengte van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,4 meter) dan kunt u hiervoor geen vergunning aanvragen. Is de camper kleiner dan kunt u dit kenteken wel op uw vergunning opnemen. U mag echter met een voertuig dat voor recreatie of anderszins voor anders dan verkeersdoeleinden wordt gebruikt, niet langer dan 3 achtereenvolgende dagen parkeren.

Tarief

Bekijk hier de actuele tarieven. 

Bedrag naar rato
Het vergunningjaar loopt van 1 februari tot en met 31 januari. Maakt u niet het hele jaar gebruik van de parkeervergunning? Dan betaalt u een bedrag naar rato, ingaande vanaf de dag dat u de vergunning aanvraagt. U ontvangt ook restitutie als u uw vergunning tijdens een vergunningjaar inlevert. 
Voor het supplement betaalt u naast de aanschafkosten voor de toegangspas een vast bedrag per vergunningjaar, dit is niet naar rato. Restitutie is hierbij niet mogelijk.

Aanvraag

U kunt uw bewonersvergunning op de volgende manieren aanvragen:

 1. Met dit aanvraagformulier vraagt u de vergunning aan.
  Bij toewijzing ontvangt u een factuur. Zodra uw betaling is verwerkt, informeren we u per mail hoe u de vergunning in gebruik kunt nemen.

 2. Via de balie van ParkeerService aan het Mallegatsplein 8.
  Neem het volgende mee: uw legitimatiebewijs, eventueel een leaseovereenkomst en een bankpas. 

Als u een geldige bewonersvergunning heeft, kunt u een garagesupplement aanvragen:

 1. Met dit aanvraagformulier vraagt u het supplement aan.
  Bij toewijzing ontvangt u een factuur. Zodra uw betaling is verwerkt, informeren we u per mail hoe u het garagesupplement in gebruik kunt nemen.

 2. Via de balie van ParkeerService aan het Mallegatsplein 8.
  Neem het volgende mee: uw legitimatiebewijs, eventueel een leaseovereenkomst en een bankpas. 

Gebruik parkeervergunning

2 kentekens op uw vergunning?

- Heeft u één kenteken op uw vergunning dan hoeft u geen actie te ondernemen. Uw kenteken is direct actief. 
- Heeft u meerdere kentekens op uw vergunning dan activeert u het kenteken waarmee u wilt parkeren in ParkStart. U kunt maximaal één kenteken tegelijkertijd activeren.

Waar mag ik parkeren met mijn vergunning?
Met een straatvergunning kunt u parkeren in het gebied dat is aangegeven met de letter C op de Stadskaart Parkeren en de parkeerplaatsen aan de waterzijde van de Kennemer- en Geestersingel. Uw vergunning is niet geldig op gehandicaptenparkeerplaatsen en enkele kortparkeerplaatsen (parkeerduur van één uur).

Op welke tijden is er vergunning of betaald parkeren?
- Maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 21.00 uur
- Zondag van 12.00 tot 17.00 uur
NB: In de binnenstad zijn er ook gebieden waar 24 uur per dag een vergunninghoudersregiem geldt.

Gebruik garagesupplement

Met het supplement kunt u parkeren in de parkeergarages Kanaalschiereiland, Karperton, Schelphoek, Singel en Vest. Het supplement is gekoppeld aan uw bewonersvergunning. Als er iets verandert aan uw vergunning (u verhuist of heeft een andere auto) dan is uw vergunning en daarmee ook uw supplement niet meer geldig. Een nieuw kenteken hoeft u alleen bij uw bewonersvergunning aan te passen, het supplement verandert automatisch mee.