Bedrijfsvergunning Centrum, volledig

Wat zijn de voorwaarden?

 • De eigenaar of bedrijfsleider van een bedrijf dat is gevestigd in de binnenstad mag een bedrijfsvergunning aanvragen. De aanvraag wordt getoetst aan de hand van de 'groene lijst'. Indien uw bedrijfsvoering voorkomt op de oranje of rode lijst, dan komt u niet in aanmerking voor een bedrijfsvergunning volledig. Bekijk hier de lijst met bedrijfscategorieën;
 • Alleen bedrijven die de auto onder handbereik moeten hebben voor de bedrijfsvoering, komen in aanmerking;
 • Deze vergunning is geldig van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 21.00 uur en op zondagen van 12.00 tot 17.00 uur;
 • Maximaal 2 bedrijfsvergunningen per adres;
 • Er kunnen maximaal 4 kentekens op uw vergunning staan. Bij meerdere kentekens op uw vergunning, gebruikt u ParkStart om het kenteken van het geparkeerde voertuig te activeren.

Inrijden in het afgesloten gebied?

Als uw bedrijf is gevestigd binnen een afgesloten gebied, en u wilt buiten de laad- en lostijden het gebied inrijden dan heeft u hiervoor een ontheffing nodig. Lees hier meer over het aanvragen van een ontheffing voor inrijden in een afgesloten gebied.

Kijk hier voor de laad- en lostijden.

Bedrijven in de binnenstad kunnen daarnaast ook een garage-abonnement aanvragen.

 

Tarief

Bekijk hier de actuele tarieven. 

Betalingsmogelijkheden
Als u een digitale aanvraag doet, betaalt u per factuur. De betaling voor een aanvraag bij de balie vindt plaats per pin.  

Bedrag naar rato
Het vergunningjaar loopt van 1 februari tot en met 31 januari. Maakt u niet het hele jaar gebruik van de parkeervergunning? Dan betaalt u een bedrag naar rato, ingaande vanaf de dag dat u de vergunning aanvraagt. U ontvangt ook restitutie indien u uw vergunning tijdens een vergunningjaar inlevert.

Aanvraag

U kunt uw bedrijfsvergunning op de volgende manieren aanvragen:

 1. Met dit aanvraagformulier vraagt u de vergunning aan.
  Bij toewijzing ontvangt u een factuur. Zodra uw betaling is verwerkt, informeren we u per mail hoe u de vergunning in gebruik kunt nemen.

 2. Via de balie van ParkeerService aan het Mallegatsplein 8.
  Neem het volgende mee: uw legitimatiebewijs, eventueel een leaseovereenkomst en een bankpas. 

 

Gebruik

Alle parkeervergunningen zijn digitaal en uw kenteken is opgeslagen in een register. De handhavers scannen de kentekens van de auto's en zo stellen zij vast of een auto een vergunning heeft of niet.

- Heeft u één kenteken op uw vergunning dan hoeft u geen actie te ondernemen. Uw kenteken is direct actief. 
- Heeft u meerdere kentekens op uw vergunning dan activeert u het kenteken waarmee u wilt parkeren in ParkStart. U kunt maximaal één kenteken tegelijkertijd activeren. 

Tijdelijk een ander kenteken? 
Als u een vervangende auto heeft voor één of meerdere dagen kunt u tijdelijk uw kenteken omzetten. Geef de wijziging per e-mail door aan info.alkmaar@parkeerservice.nl. Zodra uw tijdelijk kenteken op uw vergunning staat, activeert u dit zelf nog in ParkStart.