Binnenstad

Hulpverlenersvergunning

Als huisarts, verloskundige of dierenarts kunt u een hulpverlenersvergunning aanvragen.  Ook instellingen met een Anbistatus (zoals instellingen in de zorg, welzijn of onderwijs) komen in aanmerking voor een hulpverlenersvergunning. De vergunning is 7 dagen per week in alle parkeergebieden geldig. U kunt de vergunning voor wisselende kentekens gebruiken.

Informatie 

De hulpverlenersvergunning is geldig in alle zones. U moet echter wel rekening houden met het Alkmaarse kernwinkelgebied. Dit bevindt zich in de binnenstad en is het grootste deel van de dag afgesloten voor voertuigen. U kunt alleen binnen de laad- en lostijden inrijden en parkeren. 
Met de hulpverlenersvergunning is het mogelijk iedere dag een ander kenteken aan te melden (te activeren). Hiervoor gebruikt u de Key2Park app die zeer geschikt is voor gebruik op uw smartphone of tablet. Ook via de computer is dit mogelijk. 

Digitale kentekenregistratie
U ontvangt geen papieren vergunning omdat wij gebruik maken van digitale kentekenregistratie bij alle parkeervergunningen. De handhavers scannen de kentekens van de auto's. Zo stellen zij vast of een auto een vergunning heeft of niet.

Wijzigingen
Beëindigen of uw gegevens aanpassen doet u via het E-loket. Voor het aanmelden van een kenteken gebruikt u Key2Park. 

Kosten

Bekijk hier de actuele tarieven.

Betalingsmogelijkheden
Als u een digitale aanvraag doet, betaalt u met Ideal. De betaling voor een aanvraag bij de balie vindt plaats per pin.  

Bedrag naar rato
Het vergunningsjaar loopt van 1 februari tot en met 31 januari. Maakt u niet het hele jaar gebruik van de parkeervergunning? Dan betaalt u een bedrag naar rato, ingaande vanaf de dag dat u de vergunning aanvraagt. U ontvangt ook restitutie indien u uw vergunning tijdens een vergunningjaar inlevert.

Uitgifteregels

De Hulpverlenersvergunning is aan te vragen door:

 • Geregistreerde huisartsen, verloskundigen en dierenartsen (BIG registratie)
 • Instellingen met een ANBI status. ANBI betekent een Algemeen Nut Beogende Instelling. Wanneer een instelling zich voor minimaal 90% inzet voor het algemeen belang (bijvoorbeeld welzijn, zorg, onderwijs) kan deze bij de belastingdienst een ANBI Status aanvragen.

Aanvraag

De aanvraag voor een hulpverlenersvergunning bestaat uit 2 delen:

 1. Beoordeling van uw registratie.
 2. Aanvraag en betaling vergunning.

U begint uw aanvraag met de controle van uw registratie (als huisarts, verloskundige, dierenarts of ANBIstatus).

U kunt deze “Beoordeling registratie en kentekenbewijs” op twee manieren aanvragen:

 1. Via het E-loket*; hierbij upload u de BIG of Anbistatus en uw kentekenbewijs.
 2. Via de balie van ParkeerService.  
  Neem het volgende mee: uw legitimatiebewijs, BIGregistratie of registratie van uw ANBIstatus en een bankpas. 

Na de controle van uw registratie ontvangt u per mail bericht dat u in het E-loket de aanvraag voor Hulpverlener kunt starten. Deze aanvraag rond u af met een betaling per Ideal waarna u de vergunning direct in gebruik kunt nemen.

*Informatie E-loket en E-herkenning
Als bedrijf kunt u een vergunning aanvragen of verlengen via het E-loket via E-herkenning*. Beschikt u nog niet over E-herkenning? Schaf deze tijdig aan. Lees meer over de online identificatie voor bedrijven. U heeft betrouwbaarheidsniveau 2 nodig. De aanvraag van een eHerkenningsmiddel moet daarnaast gekoppeld zijn aan uw KVK- en vestigingsnummer. 

Als particulier vraagt u een vergunning via het E-loket aan met uw DigiD.

Gebruik

Om de hulpverlenersvergunning in gebruik te kunnen nemen, koppelt u deze eenmalig aan Key2Park. Key2Park is een webomgeving met bijbehorende app voor uw tablet of smartphone. 
Hierin kunt u gemakkelijk een kenteken aan- en afmelden op uw vergunning. Doorloop hiervoor éénmalig de stappen die u automatisch via een e-mail krijgt toegestuurd. Lees hier meer over Key2Park.
In de Key2Park app meld u vervolgens het kenteken aan.

 • De regeling is zeer geschikt voor gebruik op uw smartphone of tablet.
 • Parkeeracties inplannen in de toekomst is mogelijk.
 • Veelgebruikte kentekens kunt u opslaan onder favorieten.

De app is gratis verkrijgbaar in de appstore onder de naam: Key2Park.