Belparkeren

Veelgestelde vragen belparkeren

Parkeren kan in Alkmaar aan de straat met belparkeren. U betaalt het parkeren met uw mobiele telefoon. Heeft u hier aanvullende vragen over? Wij hebben de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet.

Hoe worden de parkeerkosten verrekend?
U betaalt het reguliere straattarief. De provider houdt uw parkeerkosten automatisch bij. Een overzicht van de kosten vindt u als u bent ingelogd op uw persoonlijke internetpagina bij de provider.

Wat is de locatiecode?
De locatiecode is een nummer van vijf cijfers dat op de bebording bij de parkeerautomaat staat vermeld. Dit is de code die u door moet geven aan uw provider als u ergens parkeert. De locatiecode wordt ook wel paalnummer of zonenummer genoemd. Dit is afhankelijk van de provider.

Kan ik met iedere mobiele telefoon betalen?
Belparkeren kan met elk type mobiele telefoon en via elke telefoonprovider. Het maakt dus niet uit of u een abonnement of prepaidkaart heeft.

Hoe werkt het betalen?
Het parkeergeld en de servicekosten worden verrekend via de provider. U betaalt periodiek (bijvoorbeeld per maand). U kunt zelf bij uw provider aangeven op welke manier u wilt betalen (acceptgiro, automatische incasso, enzovoort).

Waar kan ik parkeren met een abonnement voor belparkeren?
Overal waar je betaald kan parkeren kan dat ook met belparkeren. In Alkmaar kunt op straat dus niet overal parkeren met belparkeren. Alle parkeerautomaten hebben een locatiecode en zijn hier dus geschikt voor.

Kan ik ook in andere gemeenten betalen voor het parkeren?
Met een abonnement voor belparkeren kunt in steeds meer gemeenten terecht. Kijk voor een actueel overzicht van deelnemende gemeenten op de website van uw provider.

Hoe werkt "Parkeer en bel" op plaatsen waar je maar een bepaalde tijd mag parkeren?
Als u parkeert in een gebied waar u maar een beperkte tijd mag staan (bijvoorbeeld maximaal 2 uur zone) dan moet u zelf de tijd in de gaten houden. De parkeertijd loopt automatisch af wanneer de maximale parkeertijd bereikt is. Sommige providers vermelden bij aanmelding de maximale toegestane parkeertijd.

Kan ik een waarschuwing krijgen wanneer mijn parkeertijd voorbij is?
Afhankelijk van uw provider kunt u een waarschuwing krijgen dat de parkeertijd voorbij is. Op de website van de providers staat vermeld of deze service wordt aangeboden en wat de kosten zijn.

Wat gebeurt er als ik mij vergeet af te melden bij mijn provider?
Vergeet u na het parkeren om u af te melden bij uw provider, dan loopt uw parkeertijd door tot de maximaal toegestane parkeerduur (in Alkmaar soms vier uur) of tot het moment dat u op die plaats niet meer zou hoeven te betalen. In Alkmaar is dat in sommige gebieden 20.00 uur en in andere gebieden 21.00 uur.

U kunt dit voorkomen door op uw persoonlijke pagina in te stellen dat uw provider u een herinnerings-sms stuurt.

Kan ik ook belparkeren in de parkeergarages?
Nee, dat is niet mogelijk.