Straatvergunning

Informatie

In de wijken rondom de binnenstad en Spoorbuurt is een betaald parkeerregiem van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 20.00 uur en op zondagen van 12.00 tot 17.00 uur.

Als bewoner van deze wijken komt u voor twee straatvergunningen in aanmerking. Er kunnen maximaal 2 kentekens op uw vergunning staan. Bij meerdere kentekens op uw vergunning, gebruikt u de Key2Park app om het kenteken van het geparkeerde voertuig te activeren. Voor meer informatie over Key2Park, klik hier
Let op! Indien u 2 kentekens op uw vergunning heeft vermeld, is het noodzakelijk regelmatig te switchen tussen de twee kentekens. Doet u dit niet dan verloopt uw geactiveerde kenteken één jaar na datum van uw laatste kentekenactivatie. Indien u van uw tweede kenteken geen gebruik meer wenst te maken, bij bijvoorbeeld een tijdelijke auto, adviseren wij u het tweede kenteken te verwijderen in het E-loket. Uw eerste kenteken blijft dan automatisch actief.

Met deze straatvergunning kunt u parkeren in uw eigen en naastgelegen wijk. Klik hier voor een overzicht. Kijk op de stadsplattegrond voor een overzicht van de verschillende gebieden.
Uw vergunning is niet geldig op gehandicaptenparkeerplaatsen en de kortparkeerplaatsen (parkeerduur van maximaal één uur).

Digitale kentekenregistratie
U ontvangt geen papieren vergunning of pas omdat wij gebruik maken van digitale kentekenregistratie bij alle parkeervergunningen. De handhavers scannen de kentekens van de auto's. Zo stellen zij vast of een auto een vergunning heeft of niet. Is het kenteken niet geactiveerd? Dan schrijven zij een parkeerboete uit.

Vervangende auto
Zet uw kenteken tijdelijk over als u bijvoorbeeld een vervangende auto heeft  of als een tijdelijke bewoner van uw huis gebruik wil maken van uw parkeervergunning (maximaal vier weken). Geef dit telefonisch door aan ParkeerService. 

Kosten

Bekijk hier de actuele tarieven. 

Betalingsmogelijkheden
Als u een digitale aanvraag doet, betaalt u met Ideal. De betaling voor een aanvraag bij de balie vindt plaats per pin.  

Bedrag naar rato
Het vergunningsjaar loopt van 1 februari tot en met 31 januari. Maakt u niet het hele jaar gebruik van de straatvergunning? Dan betaalt u een bedrag naar rato, ingaande vanaf de dag dat u de straatvergunning aanvraagt. U ontvangt ook restitutie indien u uw vergunning tijdens een vergunningjaar inlevert.

Uitgifteregels

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op een adres dat zich bevindt in een vergunninghoudersgebied;
 • Er kunnen per adres twee vergunningen worden uitgegeven.
 • Het motorvoertuig is op uw naam gesteld;
 • Heeft u een lease- of bedrijfsauto dan hebben wij de volgende documenten nodig:
     - Een kopie van het tenaamstellingsgedeelte van het kentekenbewijs;
     - Een kopie van het leasecontract waarin u wordt genoemd of een houdersverklaring waarmee de kentekenhouder (het bedrijf of de leasemaatschappij) verklaart dat het voertuig exclusief aan u beschikbaar is gesteld.
 • Heeft u een camper? Wanneer uw camper onder de grote voertuigen valt (een lengte van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,4 meter) dan kunt u hiervoor geen vergunning aanvragen. Is de camper kleiner dan kunt u dit kenteken wel op uw vergunning opnemen. U mag echter met een voertuig dat voor recreatie of anderszins voor anders dan verkeersdoeleinden wordt gebruikt, niet langer dan 3 achtereenvolgende dagen parkeren.

Aanvraag

U kunt uw straatvergunning op twee manieren aanvragen:

 1. Via het E-loket;
 2. Via de balie van ParkeerService aan het Mallegatsplein 8.
  Neem het volgende mee: uw legitimatiebewijs, eventueel een leaseovereenkomst en een bankpas.