Omdat parkeren een vak is

Binnenstad

Straatvergunning of combinatievergunning

Als bewoner van de binnenstad komt u in aanmerking voor een straatvergunning en/of een combinatievergunning. 

Binnenstad wachtlijst

Momenteel is het niet mogelijk om voor de binnenstad een nieuwe combinatie- of straatvergunning aan te vragen. Het maximaal aantal uit te geven vergunningen is bereikt. Bij uw aanvraag in het E-loket kunt u aangeven of u op de wachtlijst geplaatst wilt worden. Zodra de vergunning uitgegeven kan worden, ontvangt u hierover bericht van ons. Het is helaas niet mogelijk op voorhand de duur van de periode op de wachtlijst aan te geven.

Het aanvragen van een bewonersabonnement voor één van de parkeergarages is wel mogelijk. Klik hier voor meer informatie. 

Informatie

In de binnenstad van Alkmaar is een betaald parkeerregiem van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur en op zondagen van 12.00 tot 17.00 uur. Daarnaast zijn er enkele gebieden waar 24 uur per dag een vergunninghoudersregiem geldt.

Maximaal één bewonersvergunning
Als bewoner van de binnenstad komt u in aanmerking voor één bewonersvergunning. Dit kan een straatvergunning of een combinatievergunning zijn.
Er kunnen maximaal 2 kentekens op uw vergunning staan. Bij meerdere kentekens op uw vergunning, gebruikt u de Key2Park app om het kenteken van het geparkeerde voertuig te activeren. Voor meer informatie over Key2Park, klik hier
Let op! Indien u 2 kentekens op uw vergunning heeft vermeld, is het noodzakelijk regelmatig te switchen tussen de twee kentekens. Doet u dit niet dan verloopt uw geactiveerde kenteken één jaar na datum van uw laatste kentekenactivatie. Indien u van uw tweede kenteken geen gebruik meer wenst te maken, bij bijvoorbeeld een tijdelijke auto, adviseren wij u het tweede kenteken te verwijderen in het E-loket. Uw eerste kenteken blijft dan automatisch actief.

Met een straatvergunning kunt u parkeren in het gebied dat is aangegeven met de letter C op de Stadskaart Parkeren en de parkeerplaatsen aan de waterzijde van de Kennemer- en Geestersingel. Uw vergunning is niet geldig op gehandicaptenparkeerplaatsen en enkele kortparkeerplaatsen (parkeerduur van één uur).

Met de combinatievergunning mag u naast uw straatvergunning gebruik maken van de volgende parkeergarages: Kanaalschiereiland, Karperton, Schelphoek, Singel en Vest. U ontvangt een toegangspas voor de garages. Deze kost eenmalig € 20,00. Met deze pas mag u zeven dagen per week en 24 uur per dag parkeren in de betreffende parkeergarages.  Als u uw straatvergunning wilt omzetten naar een combinatievergunning kunt u dit aan de balie regelen.

Garageabonnement
Als bewoner van de binnenstad komt u ook in aanmerking voor een bewonersabonnement voor één parkeergarage. U kunt hier meer lezen over garageabonnement.

Digitale kentekenregistratie
U ontvangt geen papieren vergunning, omdat wij gebruik maken van digitale kentekenregistratie bij alle parkeervergunningen. De handhavers scannen de kentekens van de auto's. Zo stellen zij vast of een auto een vergunning heeft of niet. Is het kenteken niet geactiveerd? Dan schrijven zij een parkeerboete uit.

Vervangende auto
Zet uw kenteken tijdelijk over als u bijvoorbeeld een vervangende auto heeft. Geef dit telefonisch door aan ParkeerService.

Wonen binnen een afgesloten gebied
Indien u woont binnen een afgesloten gebied, dan is de kans aanwezig dat u zowel een parkeervergunning als een ontheffing  nodig heeft voor een continue doorgang. Een parkeervergunning en een ontheffing moeten apart van elkaar worden aangevraagd. 

Tarieven

Bekijk hier de actuele tarieven. 

Betalingsmogelijkheden
Als u een digitale aanvraag doet, betaalt u met Ideal. De betaling voor een aanvraag bij de balie vindt plaats per pin.  

Bedrag naar rato
Het vergunningsjaar loopt van 1 februari tot en met 31 januari. Maakt u niet het hele jaar gebruik van de parkeervergunning? Dan betaalt u een bedrag naar rato, ingaande vanaf de dag dat u de vergunning aanvraagt. U ontvangt ook restitutie indien u uw vergunning tijdens een vergunningjaar inlevert.

Uitgifteregels

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op een adres dat zich bevindt in het vergunninghoudersgebied C;
 • Er kan per adres één straat- of combinatievergunning worden uitgegeven.
 • Het motorvoertuig is op uw naam gesteld;
 • Heeft u een lease- of bedrijfsauto dan hebben wij de volgende documenten nodig:
     - Een kopie van het tenaamstellingsgedeelte van het kentekenbewijs;
     - Een kopie van het leasecontract waarin u wordt genoemd of een houdersverklaring waarmee de kentekenhouder (het bedrijf of de leasemaatschappij) verklaart dat het voertuig exclusief aan u beschikbaar is gesteld.
 • Heeft u een camper? Wanneer uw camper onder de grote voertuigen valt (een lengte van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,4 meter) dan kunt u hiervoor geen vergunning aanvragen. Is de camper kleiner dan kunt u dit kenteken wel op uw vergunning opnemen. U mag echter met een voertuig dat voor recreatie of anderszins voor anders dan verkeersdoeleinden wordt gebruikt, niet langer dan 3 achtereenvolgende dagen parkeren.

Aanvraag

U kunt uw straat-of combinatievergunning op twee manieren aanvragen:

 1. Via het E-loket;
 2. Via de balie van ParkeerService aan het Mallegatsplein 8.
  Neem het volgende mee: uw legitimatiebewijs, eventueel een leaseovereenkomst en een bankpas.