Binnenstad

Ontheffing afgesloten gebied

Informatie 

Afgesloten kernwinkelgebied
Het Alkmaarse kernwinkelgebied bevindt zich in de binnenstad en is het grootste deel van de dag afgesloten voor voertuigen. Binnen de laad- en lostijden is het voor voertuigen toegestaan om dit gebied in te rijden en te laden en lossen. Als u als bewoner of ondernemer van de binnenstad buiten deze tijden wilt laden/lossen of parkeren dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een ontheffing op kenteken verkrijgen. Camera’s bij de diverse toegangswegen van de binnenstad controleren (toegangs)rechten namelijk op basis van het kenteken. 

De rijontheffing is geldig voor een dag, week, maand of jaar, van maandag tot en met zondag*, en is voorzien van het betreffende kenteken. Per ontheffing kunt u één kenteken opgeven. Wilt u meerdere voertuigen tegelijk gebruiken, dan moet u meerdere ontheffingen aanvragen. 

*M.u.v. een dagontheffing. 

Luttik Oudorp /Nachtelijke afsluiting Sliksteeg
Als bedrijf uit de omgeving van het Luttik Oudorp/Sliksteeg komt u in aanmerking voor een ontheffing om een verzinkbare paal te kunnen passeren.

Met de bijbehorende pas kunt u de permanente afsluiting op het Luttik Oudorp of de nachtelijke afsluiting (21.00 -04.00) bij de Dirk Duivelsweg/Herenstraat passeren. De rijontheffing is geldig van maandag tot en met zondag en is voorzien van het betreffende kenteken. 

Tijdelijke wijziging in kenteken 
Zet uw kenteken tijdelijk over als u bijvoorbeeld een vervangende auto heeft voor één dag of meerdere dagen. Let op! U dient de wijziging minimaal 3 werkdagen vooraf in te dienen. Geef dit per mail door via info.alkmaar@parkeerservice.nl

Kosten

Bekijk hier de actuele tarieven.
De rij-ontheffing is geldig voor een jaar. Het ontheffingsjaar loopt van 1 februari tot en met 31 januari.

Betalingsmogelijkheden
Betaling voor een dag-, week- of maandontheffing vindt plaats bij de balie. U betaalt hier per pin.
Voor een jaarontheffing ontvangt u een factuur.  

Uitvoeringsregels

De rijontheffing afgesloten gebied is alleen beschikbaar voor:

 • Bewoners en bedrijven die gevestigd zijn in de binnenstad;
 • In het bezit zijn van een parkeervergunning;
 • De beschikking hebben over een parkeerplaats op eigen terrein.

 

De rijontheffing Luttik Oudorp/Sliksteeg is alleen beschikbaar voor:

 • Bedrijven die officieel ingeschreven staan op een adres in het gebied omsloten door de Kanaalkade, Wageweg, Bierkade, Verdronkenoord, Hekelstraat, Fnidsen, Zijdam en Voordam.
  Deze ondernemers kunnen online een jaarontheffing aanvragen.  

 

Ontheffing tijdens huwelijksvoltrekking Langestraat en Grote Kerk:
Als u met uw trouwauto en eventuele volgauto's de binnenstad wilt inrijden/parkeren bij het Stadhuis of de Grote Kerk, dan heeft u een ontheffing nodig. Deze kunt u aanvragen en afhalen bij ParkeerService.

 • Tijdens de ondertrouw kunt u, in het gesprek met de trouwambtenaar, aangeven dat u in aanmerking wilt komen voor een ontheffing(en) die u kunt gebruiken op de dag van de huwelijksvoltrekking. 
 • Voor huwelijken in de Grote Kerk en de Polderkamer kunt u maximaal 10 ontheffingen aanvragen. Als u trouwt in de Raadszaal of Schagenkamer dan heeft u recht op 5 ontheffingen.
 • Nadat u in ondertrouw bent gegaan en de kentekens van uw gasten zijn bekend, gaat u naar de balie van ParkeerService (Mallegatsplein 8 in Alkmaar) waar de ontheffingen voor u worden aangemaakt. Een ontheffing kost € 2,02 (tarief 2018).
 • Ontheffingen worden op kenteken verstrekt omdat er bij het in- en uitrijden van de binnenstad wordt gecontroleerd op kenteken (camera's met kentekenherkenning). De betreffende kentekens moet u doorgeven. De beweegbare palen zijn verdwenen. U hoeft niet meer uit de auto te stappen om de paal te laten zakken.

Beleid

Aanvraag

Permanente ontheffing afgesloten binnenstad (jaar)
U kunt uw ontheffing aanvragen via het aanvraagformulier op deze website.

Tijdelijke ontheffing afgesloten binnenstad (dag, week of maand)
U kunt uw tijdelijke ontheffing op twee manieren aanvragen:

 1. Eenvoudig via het aanvraagformulier op deze website;
 2. Via de balie van ParkeerService.*
  Neem het volgende mee: uw legitimatiebewijs, eventueel een leaseovereenkomst en een bankpas. 

*Indien u al eerder een aanvraag voor een tijdelijke ontheffing heeft gedaan en deze goedgekeurd is, kunt u in het vervolg uw ontheffing direct bij de balie van ParkeerService Alkmaar aanvragen, betalen en meenemen.